Hahmoanimaatioiden liikkeenkaappaus peliharjoitteisiin

05/10/2021

Liikkeenkaappaus on lyhyesti näyttelijän liikkeiden tallentamista ja siirtämistä digitaaliseen muotoon, joka mahdollistaa näiden liikkeiden käytön esimerkiksi videoissa tai peleissä. Meillä Migael-hankkeessa liikkeenkaappaus-pukuna toimii Rokoko Studion valmistama puku, johon on saatavilla myös hanskat sekä ohjelmisto kasvonliikkeiden kaappaukseen. Liikkeenkaappaus on nykyään mahdollista pienelläkin budjetilla, kun markkinoille on tullut pukuja jotka eivät vaadi erillisiä kalliita kameroita tai ohjelmistoja.

Migael-hankkeessa on päädytty testaamaan tätä teknologiaa, koska hanke sisältää paljon hahmoanimaatioita eri kaivoksen työvaiheissa. Ensimmäiset liikkeenkaappaukset tehtiin 4. peliharjoituksen työmiehille, ja 5. harjoituksessa työnjohtaja animoitiin tällä tavoin kokonaan – joka olikin harjoituksen yksi merkittävimmistä visuaalisista tuotoksista. Animointi perinteisillä työkaluilla olisi työlästä ja käsin tehdyissä hahmoanimaatioissa virheet yleensä erottuvat selkeästi.

Miten animointi tapahtuu käytännössä?

 

Aloittaaksesi on suositeltavaa varata reilusti tilaa liikkumista varten, jolloin myös vältetään puvun sensoreiden häiriöt. Etätyöskentelyn aikana liikkeitä on pystytty nauhoittamaan esimerkiksi omassa olohuoneessa.

Ensiksi puetaan päälle ja asennetaan puku, joka yhdistettään tietokoneeseen langattoman verkon kautta. Ennen liikkeenkaappausta, puku tulee kalibroida T-asennossa, jolloin puvun tunnistimet asettuvat oikeisiin kohtiin ja tunnistavat muun muassa lattiapinnan. Puvussa olevat anturit, johdot, ohjainyksikkö ja virtalähde ovat irrotettavissa eri kokoisia pukuja varten. 

Liikkeet näkee reaaliaikaisesti koneen ruudulta, ja ne on myös mahdollista yhdistää valmiiksi rakennettuun ympäristöön pelimoottorissa. Varsinainen kaappaus tehdään Rokoko Studio -ohjelmistolla, jossa nauhoitettuja animaatioita on myös mahdollista editoida. Mikäli tulee tarve tehdä tarkempia animaatioiden muokkauksia tai korjauksia, ne täytyy tehdä 3D-ohjelmilla; Rokoko Studiosta saa kuitenkin ulos yleisimmät tiedostomuodot, joten 3D-ohjelmistoilla ei juurikaan ole väliä.

Lopuksi, kun kaapatut animaatiot on ns. “siivottu”, ne voidaan siirtää pelimoottoriin ja yhdistää pelihahmoon. Lopputuloksena on huomattavasti realistisempi ja miellyttävämpi liikeanimaatio, jonka tekemiseen ei ole edes mennyt niin paljoa aikaa kuin perinteisellä animointityylillä!

animointi2